כל הילדים נדרשים לעבור בדיקת סקירה של התפתחות השיניים אצל מומחה ליישור שיניים כבר בגיל 8-9 שנים !! מאחר והחלטה על טיפול אורתודונטי היא מורכבת, יש להעביר אותה מההורים ואפילו ומרופא השיניים הכללי אל האורטודנט. בדיקת מומחה תאפשר את השגת התוצאה הרצויה ביותר אסתטית תפקודית במשך הטיפול הקצר ביותר. מגוון רחב של ליקויי הסגר קיים בגיל זה. ובנוסף לכך, מתקיימות הפרעות תפקודיות כמו קושי בלעיסה, נשימת פה, מציצת אצבע ודחיפת לשון, קליקים או רעשים בלסתות. יחד עם זאת, רב הנבדקים, בהם גם בעלי ליקויי סגר משמעותיים ("שיניים עקומות"), לא עוברים יישור שיניים בגיל זה, אלא ממשיכים במעקב רצוף אצל האורתודונט עד גמר החלפת השיניים הקבועות. המעקב נדרש לקביעת התזמון האופטימלי של הטיפול ובהרבה מצבים תוך עבודת צוות משותפת עם רופא אף- אוזן -גרון וקלינאית התקשורת. רק חלק קטן מהמטופלים (כ-10%) עובר טיפול אורתודונטי שלב ראשון קצר כבר בגיל זה.
מהו אם כן התזמון האופטימלי לביצוע יישור שיניים לילדים?
בהרבה מצבים מתחילים בגשר לשיניים יותר מאוחר, אבל לפני החלפת כל השיניים החלביות. חשוב להדגיש, כי המלצה להתחיל גשר בשיניים רק אחרי להחלפת השן האחרונה, אינה תמיד נכונה. היא יכולה להזיק ולגרום להיווצרות או להחמרת ליקוי סגר, עד כדי חוסר אפשרות לשימוש ברסן במקרה של צפיפות או בליטת שיניים. התחלת יישור שיניים מאוחר הופכת את הטיפול מורכב ומסובך יותר עד כדי עקירת שיניים קבועות.
כנסו לקריאה בנושא: יישור שיניים לילדים!
האם ניתן לבצע יישור שיניים לילדים רק אחרי החלפת כל השיניים?
לפנינו ילדה בת 10 שנים. בתמונה הימנית רואים את הלסת התחתונה ובה שתי שיניים חלביות אחרונות שטרם נשרו, כאשר באזור הקדמי קיימת צפיפות שיניים קבועות. מאוחר יותר יוחלפו החלביות בשיניים קבועות הקטנות מהן בגודלן, תוך היווצרות רווחים ביניהן. יישור שיניים בשלב זה יאפשר את הזזת השיניים הקבועות הקדמיות אחורה אל הרווחים שייווצרו, ופתרון הצפיפות הקדמית ללא עקירת שיניים קבועות. לעומת זאת, המתנה תביא לסגירת הרווחים באופן טבעי מבלי שהצפיפות נפתרה.
הצפיפות הקדמית נפתרה ללא עקירת שיניים קבועות, זאת הודות להתחלת הטיפול האורתודנטי בשלב שבו התחלפו החלביות האחוריות.
נכתב על ידי:
פרופ' שמואל עיני בוגר הפקולטה (בהצטיינות) לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים משנת 1983. בוגר תוכנית ההתמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים ובעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים (בהצטיינות) משנת 1994. כיום משמש כמנהל המחלקה ליישור שיניים במרכז הרפאי לגליל, נהריה. לשעבר יו”ר האגודה האורתודונטית בישראל, ויו”ר לשעבר של ועדת הבחינות של הועדה המקצועית לאורתודונטיה מטעם משרד הבריאות. בתפקידיו הקודמים היה מנהל ההתמחות ליישור שיניים בביה”ס ללימודי המשך בבי”ח רמב”ם בחיפה ומנהל המחלקה ליישור שיניים בבי”ח תל השומר.