שיניים צפופות

מהן שיניים צפופות ולמה הן נוצרות?

ברוקסשיניים צפופות הן תופעה שכיחה מאוד, המתארת מצב שבו אין די מקום בקשת השיניים כדי שכל שן תוכל להתמקם במקומה התקין. כאשר השיניים נדחסות זו אל זו, ולעיתים צומחות בזווית חדה, עולות על שיניים אחרות, מסתובבות, או בולטות אל מחוץ לקו החיוך. מצב זה עשוי להיראות לעין כסידור לא אסתטי, אך מעבר לכך, יש לו גם השלכות בריאותיות ופונקציונליות משמעותיות.

מה גורם להופעת שיניים צפופות?

הסיבות לצפיפות שיניים רבות ומגוונות. ראשית, מדובר במאפיין גנטי ברור – כאשר אחד ההורים או שניהם סובלים מצפיפות, הסיכוי שהילד יפתח מצב דומה עולה. פעמים רבות מדובר בפער בין גודל השיניים לבין גודל הלסת: שיניים גדולות יחסית בלסת קטנה יובילו לתופעה זו. גם תהליכים התפתחותיים לא תקינים עלולים לתרום לצפיפות – למשל, כאשר שיניים חלביות נושרות מוקדם מדי או, מנגד, נותרות בפה מעבר לזמן התקני, הן עלולות לשבש את מיקום השיניים הקבועות. לכך מצטרפים גם הרגלים כמו מציצת אצבע, דחיפת לשון פנימה, ונשימה כרונית דרך הפה – כולם יכולים לשנות את מבנה הלסת ולגרום לצפיפות. כמו כן, קיימת תופעה של הצטופפות מאוחרת המתעוררת מעבר לגיל ההתבגרות על רקע כוחות הסגר.

מהן ההשלכות של שיניים צפופות?

שיניים צפופות אינן רק בעיה אסתטית. מעבר למראה החיצוני – שלעיתים גורם לאנשים להרגיש חוסר ביטחון, להימנע מלחייך או לחוש אי נוחות חברתית – יש להן גם השפעה על הבריאות הכללית של הפה. כאשר השיניים צמודות מדי זו לזו, קשה לנקות ביניהן בצורה יסודית. מברשת השיניים לא מצליחה להגיע לאזורים הצפופים, ולעיתים גם חוט דנטלי או קיסם אינם יעילים. התוצאה היא הצטברות של רובד חיידקים (פלאק), שמעלה את הסיכון לעששת ולדלקות חניכיים.

במקרים מסוימים, הצפיפות עלולה לפגוע גם בתפקוד היומיומי. למשל, קושי בלעיסה כתוצאה מחוסר התאמה בין הלסתות, הפרעות בדיבור בשל סגירה לא נכונה של הפה, ואף הופעה מוקדמת של שחיקת שיניים עקב עומסים לא שווים. ילדים ומתבגרים עם שיניים צפופות עלולים לפתח הרגלים כמו לעיסה בצד אחד בלבד של הפה, נשיכה שגויה, ולעיתים אף כאבים בלסתות ובשרירי הפנים.

כיצד ניתן לטפל בצפיפות שיניים?

לשמחתנו, כיום יש לרפואת השיניים האורתודונטית מגוון פתרונות מותאמים אישית. כל טיפול נבנה בהתאם לגיל המטופל, רמת הצפיפות, מידת השפעתה, והעדפות אישיות כמו נראות אסתטית, משך הטיפול, והעלויות. הפתרון המרכזי לצפיפות שיניים הוא יישור השיניים – ניתן לבצע אותו בשיטות קלאסיות כמו סמכים מתכתיים או שקופים, וכן בעזרת יישור שיניים שקוף בקשתיות שקופות, שהפכו לפופולריות במיוחד בזכות הנוחות והדיסקרטיות שלהן. מעבר לכך, בחלק מהמקרים משלבים גם אמצעים אחרים – הרחבת קשת הלסת כדי לפנות מקום, שיוף קל בין השיניים (IPR), ולעיתים גם עקירה של שן קבועה, כאשר לא קיימת דברך אחרת ליצור מקום מספק לשאר השיניים.

במקרים רבים יש צורך בשילוב בין מספר שיטות – טיפול בשלבים – הכולל הרחבה, יישור הדרגתי ומעקב תפקודי. תכנון הטיפול מבוצע בקפידה תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו סריקות תלת-ממדיות, צילומים דיגיטליים ותכנון ממוחשב, מה שמאפשר לדמות את התוצאה מראש ולהתאים את הגישה בצורה מדויקת.

שמירת תוצאות הטיפול – שלב שלא מוותרים עליו

אחד השלבים החשובים ביותר בתהליך כולו הוא דווקא השלב שאחרי סיום היישור – שלב הריטנציה. מדובר בשלב בו שומרים על המצב החדש שהושג, ומונעים מהשיניים לחזור לאחור – תופעה נפוצה במיוחד בחודשים ובשנים הראשונות לאחר סיום הטיפול.

קיימות שלוש גישות עיקריות לשמירת התוצאה: קיבוע קבוע (ריטיינר מודבק) – חוט עדין שמודבק לחלק הפנימי של השיניים הקדמיות, לרוב בלסת התחתונה; פלטה שקופה נשלפת – שניתן להרכיב בעיקר בשעות הלילה; או שילוב בין השניים – פתרון הנחשב לאופטימלי במקרים רבים. הבחירה נעשית לפי מאפייני הפה, סוג הטיפול שבוצע, ורמת שיתוף הפעולה של המטופל.

פרופ’ שמואל עיני ממליץ על גישה ברורה:

מעקב צמוד במהלך השנה הראשונה לריטנציה, עם ביקורות תקופתיות אחת לכמה חודשים, ובהמשך המשך מעקב למשך עוד שלוש שנים לפחות. המעקב כולל בדיקה של מיקום השיניים, תקינות הריטיינרים, ובמקרה הצורך – התאמות או החלפות. חשוב לא פחות להקפיד על היגיינת פה מוקפדת: ניקוי סביב הקיבוע, הרטיינר, ובדיקות שגרתיות אצל רופא שיניים. כאשר מקפידים על כל אלה – תוצאת היישור אינה רק זמנית, אלא יכולה להישמר לאורך שנים רבות, ואף לכל החיים.

שיניים צפופות? יש מה לעשות! צוות המרפאה של פרופ' עיני כאן כדי לעזור.
לתיאום ייעוץ אישי, לחצו כאן או צרו קשר בטלפון 03-6778859

נכתב על ידי:

פרופסור שמואל עיני בוגר הפקולטה (בהצטיינות) לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים משנת 1983. בוגר תוכנית ההתמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים ובעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים (בהצטיינות) 1994. יו”ר יוצא של האגודה האורתודונטית בישראל, ומנהל המחלקה ליישור שיניים במרכז הרפאי לגליל, נהריה. לשעבר מנהל ההתמחות ליישור שיניים בביה”ס ללימודי המשך בבי”ח רמב”ם בחיפה, וקודם לכן מנהל המחלקה ליישור שיניים בבי”ח תל השומר. ויו”ר לשעבר ועדת הבחינות של הועדה המקצועית לאורתודונטיה מטעם משרד הבריאות.

התקשרות דילוג לתוכן