קיבוע בשיניים ע"י פלטת שיניים – פלטה לשיניים לשמירת התוצאה – רטנציה

מהו קיבוע שיניים?

קיבוע שיניים הוא טיפול המבוצע בסיום יישור שיניים מטרתו היא לשמור על תוצאות הטיפול ולמנוע תזוזה מחודשת של השיניים למקומותיהם המקוריים. הטיפול כולל הדבקת חוט מתכת דק לחלק הפנימי של השיניים הקדמיות, והוא בלתי נראה לעין.

האם יש צורך בפלטה בנוסף לקיבוע?

ברב המוחלט של המקרים, האורתודנט ימליץ על שימוש בפלטה נשלפת בלילה בנוסף לקיבוע הקבוע. הפלטה מעניקה הגנה לכל השיניים שהוזזו, ולא רק לשיניים הקדמיות המקובעות ומבטיחה שהשיניים יישארו במקומם. יתרה מזאת, הפלטה חשובה יותר מהקיבוע, ובהרבה פעמים אין צורך או לא ניתן לבצע קיבוע. ומצד שני- רק לעיתים רחוקות, הקיבוע הקבוע מספיק ואין צורך בשימוש בפלטה נשלפת.

יתרונות קיבוע שיניים: פרופסור שמואל עיני, מומחה ליישור שיניים ולסתות, הבעלים של רשת מרפאות יישור שיניים בשיטת אינביזליין, מסביר כי קיבוע שיניים הוא חלק חשוב מהליך הטיפול הכולל מספר יתרונות: א) שמירה על תוצאות הטיפול – הקיבוע מבטיח כי השיניים יישארו במקומם החדש לאחר סיום טיפול היישור. ב) אסתטיקה – הקיבוע פנימי ובלתי נראה, ולכן אינו משפיע על המראה האסתטי של השיניים. ג) נוחות – לאחר הסתגלות קצרה, הקיבוע אינו מורגש ואינו מפריע לאכילה או לדיבור.

חסרונות קיבוע שיניים:

לצד היתרונות, מציין פרופסור עיני גם מספר חסרונות

א) הקיבוע אינו תחליף לפלטה שכן מכסה רק שיניים קדמיות בעוד שיישור השיניים הזיז את כל השיניים בפה. לפיכך, חובה להרכיב פלטה על גבי הקיבוע.
ב) ניקוי השיניים המקובעות – נדרשת תשומת לב מיוחדת לניקוים, כדי למנוע הצטברות פלאק וחיידקים שעלולים לגרום למחלת חניכיים. יש צורך להעביר קיסמים בין השיניים, כי לא ניתן להכניס חוט דנטלי בין השיניים המקובעות.
ג) ניתוקים ושברים בקיבוע שעלול להתנתק או להישבר ולהציק בפה. ניתוק ידרוש תיקון או החלפת הקיבוע אצל האורתודנט, כדי למנוע תזוזת השיניים ונסיגה מתוצאות הטיפול.
ד) הימנעות מאכילת אוכל דביק כמו מסטיק וסוכריות דביקות, ומנגיסה עם אוכל קשה כמו תפוח, פירות עם גרעין, חרצן או גלעין (שזיף, אפרסק, תמר זית וכו'), אותם יש לחתוך לפני הכנסתם לפה.
ה). למרות ההנחיות של המרפאה, נוכחות הקיבוע בפה גורמת לעיתים למטופלים להימנע מהרכבת הפלטה בפה.

למי מתאים קיבוע שיניים?

קיבוע שיניים מתאים לרוב המטופלים שסיימו טיפול אורתודנטי, כולל ילדים ומבוגרים. הוא מומלץ במיוחד לאנשים עם נטייה לתזוזה מחודשת של השיניים, או כאלה שסיימו טיפול מורכב. במקרים מסוימים תלוי בצרכים של המטופל ובהמלצת האורתודנט מבוצע קיבוע בשתי קשתות השיניים, ובמקרים אחרים לא ניתן לבצע קיבוע בשיניים העליונות בגלל הסגר.

לכמה זמן יש צורך בקיבוע?

משך הזמן הדרוש לקיבוע משתנה בהתאם למטופל ולמצב השיניים. פרופסור עיני מדגיש כי לרוב, הקיבוע נשאר במקומו למשך שנים רבות, ולעיתים אפילו כל החיים. במקרים מסוימים, המומחה לאורתודנטיה יכול להמליץ על תקופת קיבוע מוגבלת ולבחון את הצורך בהמשך הקיבוע בהתאם למצב השיניים.

סיכום

קיבוע שיניים הוא חלק חשוב מתהליך הטיפול האורתודנטי, ומבטיח שהשיניים יישארו ישרות ומסודרות לאחר סיום הטיפול כאשר הוא משולב עם הרכבת פלטה. הקיבוע משלב יתרונות רבים כמו שמירה על התוצאות ונוחות, אך דורש תחזוקה וניקוי קפדני. פרופסור שמואל עיני ממליץ להתייעץ עם האורתודנט על הצורך בקיבוע ועל הדרך הטובה ביותר לשמור על תוצאות הטיפול לטווח הארוך.

שאלות נפוצות

רציתי לדעת במשך כמה זמן צריך להיות עם פלטת שיניים אחרי היישור? והאם עלי להסתובב עם קיבוע בשיניים במשך כל שעות היממה? או רק בלילה?

שלום. כל מקרה לגופו וכל רופא וגישתו המקצועית כעיקרון אם רוצים להבטיח את היישור יש להרכיב בשנה הראשונה ]פלטה לשיניים שעות רבות. החל מהשנה השניה מדובר בהרכבה של פלטה לשיניים למשך פחות שעות – לילה או לילה לסירוגין לתקופה ארוכה. הרכבה באופן כזה , ובמקביל המשך מעקב מסודר אצל האורתודונט, מבטיחים סיכויים גבוהים לשמירת התוצאה לאורך זמן.

להתאמת פגישת ייעוץ בנושא קיבוע לשיניים או מידע על התאמת פלטת שיניים צרו קשר או התקשרו: 03-6778859

איזו שיטה עדיפה לשמור את מצב השיניים לאחר יישור שיניים – פלטה לשיניים שקופה המורכבת בלילה או קיבוע בשיניים? האורתודנט שלי נתן לי פלטות שקופות, והדבר מאוד לא נוח, ואני שוקלת לבקש קיבוע. האם זה כדאי? הקיבוע לכל החיים?

שלום נ. זו שאלת מיליון הדולר!!! אין תשובה אחת לשאלה. מצד אחד לקיבוע יש יתרון בכך שהוא יותר נוח, פחות מגושם ולא דורש כמעט שיתוף פעולה וניתן להשאיר אותו בפה כמה שיותר. מצד שני, פלטת שיניים אמנם פחות נוחה, אך יותר היגיינית.

כעיקרון כאשר מדובר במטופל ללא בעיות חניכיים, והסגר מאפשר ביצוע קיבוע בשיניים – יש לשקול קיבוע ולקחת בחשבון שקיבוע מצריך מעקב ממושך- בהתחלה אצל האורתודונט ואח"כ אצל רופא השיניים.

פלטה לשיניים - קיבוע בשיניים          פלטת שיניים שקופה

לאחר טיפול של שלוש שנים, הסתיים הטיפול וכעת הרופא הציג שתי אופציות: לקבע את השורה התחתונה / עליונה ע"י חוט מתכת או לתת פלטת שיניים שקופה נשלפת כדי רק לישון איתה במהלך הלילה נראה לי שקיבוע הוא פתרון יותר טוב מאשר פלטה נשלפת, מכיוון שאז הטיפול לא תלוי ברצון הלקוח. מהם דעתך?

שלום יוני. כתבתי לא מעט על קיבוע מול פלטת שיניים נשלפת: הקיבוע – נוח, אינו תלוי במוטיבציה ושיתוף פעולה מחד גיסא, אבל דורש היגיינה טובה והקפדה על אכילה נכונה של הימנעות מנגיסות היכולות לפגוע בשלמות הקיבוע.

פלטה לשיניים- ניתנת להורדה, ואפשר ולהשיג היגיינה מצוינת מחד גיסא, אך דורשת שיתוף פעולה והקפדה על הרכבה לאורך זמן.

בתי מסיימת טיפול ליישור שיניים בלסת העליונה. בתי מעדיפה קיבוע בשיניים, אך בגלל הסגר יש סיכוי שהקיבוע יישבר מהתחתונות או יתעקם. כמו כן, הוסבר לה שקיבוע קרוב חניכיים יגרום דלקת כרונית לכן, למורת רוחה, הומלץ לה על פלטה לשיניים למספר חודשים ולאחריה ללילה בלבד. האם ניתן להשתמש בפלטה שקופה מטעמים אסטטים? מהו פרק הזמן המומלץ לשימוש יומיומי כדי לוודא חוסר תזוזת השיניים? האם אכן לאחר מספר חודשים של שימוש בלילה בלבד אין סיכוי לחזרת השיניים למצבן הקודם?

שלום רונה. אין משך מומלץ מומלץ השווה לכולם להרכבת פלטה לשיניים בסיום הטיפול. כעיקרון תלויה ההרכבה בחומרת וסוג ליקוי הסגר, בגישת הרופא ובגורמים נוספים כעיקרון יש בציבור העדפה לקיבוע- כאשר אין סבירות גבוהה לשבר שלו או לפגיעה בבריאות החניכיים ברב המקרים, אני לא מוצא הרבה הבדל בין הפלטה המתכתית- פלטת הולי, ובין פלטה שקופה אומניבק לכן, אני מעדיף ברב המקרים לתת את הפלטה השקופה ובמקביל לבצע מעקב מתמשך.

לאחר טיפול ממושך השיניים בלסת התחתונה זזו כתוצאה מבקיעה של שיני בינה אפילו שאני משתמש בפלטה (אין לי קיבוע בשיניים). מה ניתן לעשות כדי למנוע מצב שבו השן בינה הנוספת תבקע ותזיז שוב את השיניים? האם התזוזה של השיניים על שינוי בצורת הלסת?

שלום רון. הקשר בין שיני הבינה התחתונות ובין הצטופפות שיניים אינה מספיק ברורה. בכל מקרה לא הוכח קשר סיבתי בין האחד לשני- אלא סמיכות של זמנים. בקיצור הצטופפות שיניים מתרחשת במקביל לבקיעת שיני הבינה, אך לא ברור אם היא נגרמת משיני הבינה בכל מקרה – אם לשן הבינה אין מקום בלסת, בין אם בקעה לפה ובין אם היא כלואה- מומלץ לעקור אם שן הבינה מסודרת בלסת ויש צורך בה- להשאיר. צריך להשאיר לרופא השיניים/לאורתודונט לקבוע זאת. באשר לשאלה השניה- שן הבינה לא משפיעה על מבנה הלסת.

נכתב על ידי:

פרופ' שמואל עיני בוגר הפקולטה (בהצטיינות) לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים משנת 1983. בוגר תוכנית ההתמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים ובעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים (בהצטיינות) משנת 1994. כיום משמש כמנהל המחלקה ליישור שיניים במרכז הרפאי לגליל, נהריה. לשעבר יו”ר האגודה האורתודונטית בישראל, ויו”ר לשעבר של ועדת הבחינות של הועדה המקצועית לאורתודונטיה מטעם משרד הבריאות. בתפקידיו הקודמים היה מנהל ההתמחות ליישור שיניים בביה”ס ללימודי המשך בבי”ח רמב”ם בחיפה ומנהל המחלקה ליישור שיניים בבי”ח תל השומר.

לקבלת ייעוץ מקצועי או פרטים, צרו איתנו קשר באחת מהמרפאות שלנו מרפאת רמת גן, או מרפאת ראש העין, ונשמח לעמוד לשירותכם.

להתאמת פגישת ייעוץ בנושא קיבוע לשיניים או מידע על התאמת פלטת שיניים צרו קשר או התקשרו: 03-6778859

התקשרות דילוג לתוכן